Jak poznáme dobrou kavárnu

Vůně a dokonalá chuť kávy nám vždy dokáže vykouzlit úsměv na rtech. Ta chvíle pohody, kdy pijeme svůj oblíbený nápoj, má své kouzlo. Ale podle čeho se řídit ve výběru kavárny, tak abychom skutečně byli spokojeni?

Také máte svou oblíbenou kavárnu, kde trávíte dlouhé chvíle popíjením oblíbeného kofeinového nápoje a povídáním se svými známými? A na základě čeho se tato kavárna stala vaší oblíbenou? Je to tím, že zde mají příjemné prostředí, obsluhu nebo kávu, která se nedělá nikde jinde ve městě? Jak můžeme poznat kvalitní kavárnu? A jaké jsou nejoblíbenější kávy v českých kavárnách?

Podle čeho poznáme špatnou kavárnu

Většinou se říká, že dobré restaurace popřípadě kavárny se poznají podle toho, že nabízejí užší výběr skutečně kvalitních jídel nebo nápojů. To, že na nápojovém lístku najdete až dech beroucí množství druhů káv, nemusí nutně znamenat, že kavárna, v které právě sedíte, nabízí jen to nejlepší. Tak tedy podle čeho poznat dobrou kavárnu? V profesionální kavárně vám kromě kávy přinesou také vodu, bohužel se tohoto stále ve většině českých kaváren nedočkáte. Dále samozřejmě zleží na tom, jak je káva podána, jaké má obsluha informace o nabídce a jak se obsluha chová k hostům. Poté je důležité zaměřit se na samotnou chuť kávy. Káva, která je podávána v nevzhledných hrníčcích a navíc ani dobře nechutná, nám rozhodně nemůže přidat na náladě. Naopak vynikají káva, nám vždy může zlepšit náladu.

Kvalitní káva

Dobrou kavárnu můžete poznat např. podle toho, že uvidíte mlýnek. Když je v mlýnku plný zásobník, který je ušmudlaný, tak vás může ihned napadnout, že se nenacházíte zrovna v dobré kavárně. Dále se můžete rozhodovat podle nabídky kávy. V České republice se řadí mezi nejoblíbenější kávu espresso, kapučíno a latte. Každá z těchto káv má svůj typický vzhled, aroma a chuť.

Patří mezi vaší oblíbenou kávu espresso? Tak v tom případě byste vždy měli dostat silnou kávu s hořkosladkou chutí. Espreso by se mělo vyznačovat hustou, zlatavě hnědou až oříškovou pěnou nazývanou crema. Když je crema řídká, znamená to, že espreso bude nejspíš vodové. Když je crema naopak příliš tmavá, pravděpodobně bude káva přepálená nebo hořká.

Pro kapučíno je typická hladká bílá pěna. Pokud na kapučínu pěna chybí nebo kávu lemuje jen částečně, nemusí se jednat přímo o špatné kapučíno. V kapučínu musí být vždy správná dávka kávy, pěny a mléka. Šikovná servírka si také dokáže pohrát se zdobením bílé pěny pomocí skořice nebo čokolády.

V současné době patří mezi nejoblíbenější druh kávy v českých kavárnách latte. Základní složkou latte je espresso, k jehož přípravě se vztahují zásady výše zmíněné. Pěna latte by měla dosahovat centimetr pod okraj šálku. Latte má takto vysokou pěnu z praktického důvodu. Když vám číšník ponese kafe, bude se mu dobře servírovat a nerozlije jej.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7083 (magazinostrava.cz#20)


Přidat komentář