Kávovary, espressa a cappuccina

Kvalitní a lahodnou kávu má rád snad každý. Ovšem ne každý ví jak ji správně připravit. Je to umění, které se i vy s pomocí kvalitních kávovarů můžete naučit. Pak můžete pozvat své přátele na lahodnou ochutnávku.

Není nad šálek dobře uvařené čerstvé kávy. Její vůni zná snad každý člověk. Abychom si ji však vychutnali, musí být čerstvá, správně uskladněná a hlavně vyrobená z kvalitních kávových zrn. U nás se nejčastěji používá druh kávy** arabica**, která se vyznačuje vysokou kvalitou. Příprava kávy je různá. Velmi oblíbená je káva turecká, ale s nástupem různých přístrojů na výrobu kávy, tento druh přípravy ustupuje do pozadí. Dále se používá káva filtrovaná nebo instantní.

Kávovary - druhy

Nejen v kavárnách, restauracích, ale i v domácnostech se na přípravu kávy pořizují různé druhy kávovarů. V těchto přístrojích můžete uvařit jakýkoliv druh kávy, na který máte chuť. Kávovary se dělí na pákové nebo elektrické. Základem každého kávovaru je čerpadlo, které musí při přípravě kávy vyvinout tlak více jak 8 barů. Pákové kávovary jsou dnes již na ústupu, i když v nich připravovaná káva byla velmi kvalitní. Čím dál častěji se používají plně automatické kávovary, jejichž součástí bývá i mlýnek na mletí zrnkové kávy. Abyste si i doma mohli kvalitní chuť kávy vychutnat, vyrábí se kávovary, do kterých vložíte kapsli naplněnou kávou. Příprava je velmi jednoduchá a po stisknutí tlačítka vytéká lahodný nápoj z kávovaru do předehřátého hrníčku.

Příprava espressa

Velmi oblíbenou je silná káva espresso, která má výrazné aroma. Pro její přípravu je vhodná právě arabica. Tato káva se pije černá, aby vynikla její jemně natrpklá chuť a vůně. Kávovým filtrem se při přípravě protlačí horká voda. Její teplota musí být 90oC. Ve filtru musí být káva dobře upěchovaná, aby voda pouze neprotekla. Pak by káva byla řídká a chuť velmi slabá. Na povrchu kávy se vytvoří bohatá pěna. To je známka správně připraveného espressa.

Příprava cappuccina

Pro přípravu italského cappuccina je třeba vytvoření základu, a tím je espresso. Do tohoto espressa se pak přidává ve správném poměru napěněné mléko. Na kvalitě mléka a na jeho teplotě také velmi záleží. Mléko nesmí být plnotučné a musí být studené. Pěna, která se vytvoří na povrchu kávy, musí vydržet celou dobu, kdy kávu budete pít. V restauraci vám také nabídnou, jestli chcete kávu posypat skořicí nebo čokoládou. Tyto chutě však ovlivní celkový požitek z kávy.

Druhů kávy je opravdu velmi mnoho. Při jejich přípravě se používá spousta různých ingrediencí. Můžete mít kávu se šlehačkou, nebo s různými druhy alkoholických nápojů jako je například vaječný koňak nebo whisky. Kávu lze podávat i v kombinaci se zmrzlinou nebo ve formě ledové kávy. Vždy nám však její chuť zpříjemní čas strávený například s přáteli.

Právní prohlášení: Obsah internetového magazínu i jednotlivé jejich prvky jsou právně chráněny. Jakékoli užití spočívající v kopírování a/nebo napodobování obsahu a/nebo prvku tohoto internetového magazínu bez výslovného souhlasu provozovatele internetového magazínu je protiprávní, porušující práva společnosti k autorskému dílu a databázi a zakládající nekalosoutěžní jednání. Neoprávněným užitím obsahu a/nebo prvku interntového magazínu může dojít též k naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže dle § 248 trestního zákoníku a/nebo trestného činu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dle § 270 trestního zákoníku, za jejichž spáchání může být uložen trest zákazu činnosti, propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty nebo trest odnětí svobody. Pokud máte o užití obsahu a/nebo prvku internetového magazínu zájem, kontaktujte redakci internetového magazínu. id7086 (magazinostrava.cz#71)


Přidat komentář